Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Main Image
 
 

Θεματικός Κατάλογος

empty
empty
 

Δικτυακοί τόποι

empty
empty
 
 
empty empty empty

Αναζητήστε στο χάρτη

empty
 

Το έργο

empty
empty
arrow

Περιγραφή

arrow

Συντελεστές

 
 

Φαρμακονήσι

      Φαρμακονήσι (3/5/2006 v.1) Farmakonisi (4/5/2006 v.1)
line

Συγγραφή : Κωστόπουλος Δημήτριος (15/6/2005)

Για παραπομπή: Κωστόπουλος Δημήτριος, «Φαρμακονήσι», 2005,
Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου

URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6906>

 
 

1. Θέση, μορφολογία και φυσικό περιβάλλον

Το Φαρμακονήσι ή Φαρμάκο βρίσκεται δίπλα στα μικρασιατικά παράλια, ΝΑ του Αγαθονησίου και 12 ναυτικά μίλια ΒΑ της Λέρου. Πρόκειται για άγονη, κατ' ουσίαν ακατοίκητη σήμερα νησίδα με υψόμετρο 106 μ. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως οικοσύστημα ιδιαίτερης βιολογικής σημασίας. Το νησί είναι άγονο και άνυδρο αλλά η βλάστηση με τους θαμνότοπους και τους αραιούς κέδρους, καθώς και η απουσία ανθρώπων και οικόσιτων ζώων, το καθιστούν πολύτιμο φυσικό καταφύγιο για τα μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά, όπως ο σπάνιος αιγαιογλάρος και ο μαυροπετρίτης. Το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι επίσης πλούσιο. Στο Φαρμακονήσι, πριν από λίγα χρόνια η τοπική οικονομία εξαρτιόταν αποκλειστικά από την αλιεία. Mε την υποβάθμιση της παράκτιας αλιείας το νησί εγκαταλείφθηκε. Σήμερα υπάρχει μόνο επανδρωμένο στρατιωτικό φυλάκιο.

2. Ιστορική αναδρομή

Το νησί κατά την Αρχαιότητα ονομαζόταν Φαρμακούσα. Οικιστικά ίχνη από κυκλώπεια τείχη καθώς και πλούσια θαλάσσια ευρήματα δηλώνουν τη στρατηγική του θέση. Σύμφωνα με αναφορές του Πλουτάρχου, το 74 π.Χ. πειρατές από την Τραγαία (Αγαθονήσι) έπιασαν και κράτησαν όμηρο στο Φαρμακονήσι τον Ιούλιο Καίσαρα που απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων. Ύστερα από την απελευθέρωσή του ο Καίσαρας καταδίωξε και εξόντωσε τους πειρατές.

Δίπλα στο μικρό λιμάνι υπάρχουν οι περίφημοι θόλοι που χρονολογούνται από τον 1ο αι. μ.Χ. Από κάποιους αεραγωγούς που έχουν στην οροφή τους προκύπτει η υπόθεση ότι κατά πάσα πιθανότητα χρησίμευαν ως μεγάλες αποθήκες συντήρησης τροφίμων.

Το 1088, το νησί με το χρυσόβουλο του Αλέξιου Κομνηνού περιέρχεται στη Μονή της Πάτμου και χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος της μονής. Η μοναδική εκκλησία του νησιού, ο Αϊ – Γιώργης, χτίστηκε το Μάιο του 1921. Κατά τη διάρκεια του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το νησί χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο του ελληνικού στόλου.

 

Κεφάλαια

empty
empty

Δελτίο λήμματος

 

Φωτοθήκη

empty
empty
 
 
empty
emptyemptyempty
empty press image to open photo library empty
empty
empty
 Άνοιγμα Φωτοθήκης 
 
 

Βοηθήματα Λήμματος

empty
empty
 
 
  KTP   ESPA   MNEC   INFOSOC   EU