Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Main Image
 
empty

αναλυτική αναζήτηση

empty
 

Θεματικός Κατάλογος

empty
empty
 

Δικτυακοί τόποι

empty
empty
 
 
empty empty empty

Αναζητήστε στο χάρτη

empty
 

Το έργο

empty
empty
arrow

Περιγραφή

arrow

Συντελεστές

 
 

Νησιά

Στα λήμματα που ακολουθούν περιλαμβάνονται όλα τα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και κάποια ακατοίκητα, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και των μνημείων που βρίσκονται σε αυτά.

Τα λήμματα παρουσιάζουν ομοιόμορφη δομή. Αποτελούνται από ένα "δελτίο ταυτότητας", στο οποίο παρατίθενται στοιχεία για τη σημερινή φυσική, δημογραφική, διοικητική και πολιτιστική φυσιογνωμία του εκάστοτε νησιού (πληθυσμός, διοικητική ένταξη, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, φυσικά μνημεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες κλπ.), και από το "κυρίως λήμμα", όπου - κατ' ανάγκην συνοπτικά - παρουσιάζεται σε ρέοντα λόγο η ιστορική και πολιτισμική πορεία του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται ξεχωριστά οι ενότητες που αφορούν μουσεία και μνημεία, αρχιτεκτονική και λαϊκό πολιτισμό. Ωστόσο, παρά την επιδίωξη της ομοιομορφίας, κάθε λήμμα παρουσιάζει κάποιες ιδιοτυπίες στη δόμηση του κειμένου, που εξαρτώνται από τις αφηγηματικές απαιτήσεις που επέβαλαν οι ιδιοτυπίες του εκάστοτε νησιού.

Το κειμενικό μέρος κάθε λήμματος πλαισιώνεται από βοηθήματα (βιβλιογραφία, δικτυογραφία, γλωσσάρι κλπ.) και πολυμεσικές εφαρμογές.

 
 
 
  KTP   ESPA   MNEC   INFOSOC   EU