ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΜΒΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ENGLISH
αναλυτική αναζήτηση
Αναζήτηση
Θεματικός Κατάλογος
Δικτυακοί τόποι
Αναζητήστε στο χάρτη
Το έργο
Περιγραφή
Συντελεστές
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
Μύκονος
Συγγραφή : Τσώνος Κωνσταντίνος , Κέκου Εύα , Σίδερης Αθανάσιος (31/3/2005)
Για παραπομπή: Τσώνος Κωνσταντίνος, Κέκου Εύα, Σίδερης Αθανάσιος, «Μύκονος», 2005,Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6877>
Γλωσσάριο
Δηλιακή ή Α' Αθηναϊκή Συμμαχία, η Συμμαχία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι μετά το τέλος των Περσικών πολέμων (478 π.Χ.). Σε αυτήν εντάχθηκαν πολλές πόλεις-κράτη του Αιγαίου με την υποχρέωση να συνεισφέρουν πλοία ή χρήματα. Οι κατάλογοι με τα συνεισφερόμενα ποσά επιτρέπουν να αξιολογηθεί η οικονομική δύναμη των μελών.
θέμα, το Ο όρος αναφέρεται στα ευμεγέθη στρατιωτικά σώματα που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σε ευρείες περιοχές υπό τη διοίκηση στρατηγού· αναφέρεται όμως και στις ίδιες τις περιοχές. Ο θεσμός των θεμάτων εδραιώθηκε κατά τον 7ο αιώνα και ακολούθως χαρακτήριζε τη διοικητική διαίρεση της αυτοκρατορίας της Μέσης περιόδου. Αρχικά η λέξη σήμαινε το στρατιωτικό σώμα που ήταν υπεύθυνο για την άμυνα περιοχής στην οποία έμελλε να εγκατασταθεί, και ακολούθως σήμαινε και την περιοχή. Στις κατώτερες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας το θέμα στελεχωνόταν από γεωργούς-στρατιώτες. Το σύστημα των θεμάτων, που διατηρήθηκε έως το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, στην Ύστερη Βυζαντινή περίοδο χρησιμοποιούνταν για να δηλωθούν φορολογικές κυρίως ενότητες.
Κορυφή σελίδας
Κεφάλαια
1. Ανθρωπογεωγραφία
2. Ιστορία
2. 1. Από την Προϊστορική εποχή μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο
2. 2. Από τη Λατινοκρατία μέχρι σήμερα
3. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
4. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οικισμοί
5. Μουσεία
6. Τουρισμός
Δελτίο λήμματος
Φωτοθήκη
Βοηθήματα Λήμματος
Πηγές
Βιβλιογραφία
Δικτυογραφία
Παραθέματα
Βοηθητικοί Κατάλογοι
Χρονολόγιο
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Τμήμα του έργου συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο, του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.